Energien bliver dyr, så lejerne vil energirenovere!

Netværksmøde bød på en række klare og brugbare budskaber

Det var brugerperspektivet, der var i fokus på Bygherreforeningen, Ejendomsforeningen Danmark og AlmenNets velbesøgte netværksmøde den 13/9-2011 i Bygningskulturens Hus.

Henrik L. Bang fra Bygherreforeningen indledte ved at sætte arrangementet ind i en større sammenhæng - dels initiativet Renovering på dagsordenen, dels Handlingsplanen for energirenovering af lejeboliger.

Hent Henriks slides

Martin Lidegaard fra Tænketanken Concito indledte med en pointering af de klima- og energimæssige udfordringer, som verden og dermed også Danmark står overfor. Energiforbruget skal reduceres på grund af CO2-udledningen, men også på grund af de stigende omkostninger, som den nødvendige import af brændsler til Danmark om få år vil medføre for både samfunds- og privatøkonomien. Vi kan således forvente stigninger i energiudgifter på fra en fire- til tidobling i fremtiden i forhold til det nuværende udgiftsniveau.

Concito har arbejdet med det såkaldte 'paradoksproblem' mellem lejere og udlejere, hvor man nåede langt med forslaget om en aftalemodel, som blev anvendt under den offentlige byfornyelse i slutningen af 1990-erne. Der er kun en enkelt knast, der skal afhøvles.

Hent Martins slides

Claus Andersen fra Rambøll Management afslørede de foreløbige resultater af en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt lejere i private lejeboliger. Undersøgelsen viser, at lejerne i overvejende grad anser besparelser i energiforbruget som vigtig og gerne vil bidrage hetil gennem energirenoveringer. Det gælder også selvom husleje som følge heraf stiger i en periode. Rapporten over undersøgelsen udgives primo oktober 2011.

Hent Claus' slides

Anders Lyngtorp fra PrivatBo fortalte om et pilotprojekt, Wilkenbo, hvor beboerne inddrages i energirenovering gennem frivillige aftaler, og hvor der afprøves metoder til at synliggøre energiforbruget på boligniveau, der skal animere til et lavere forbrug.

Hent Anders' slides

Matin Krayer von Krass, der er formand for A/B Søpassagen i København, fortalte om foreningens bestræbelser på at spare energi og dermed CO2 gennem en meget aktiv og dedikeret beboerinddragelse, og konklusionen er at engagement betyder noget og fører til et lavere energiforbrug.

Hent Martins slides

Claus Poulsen fra AL2Bolig gennemgik et realiseret demonstrationsprojekt på en boligblok i Langkærparken i Tilst, der er fremtidssikret til lav energiklasse. Næste udfordring er at lave et samlet udbud for en større del af den resterende bebyggelse.

Hent Claus' slides

Undervejs i seminaret var der paneldebat med repræsentanter fra Socialdemokraterne (Lars Gaardhøj) og Venstre (Steffen K. Johansen), der kom med hver deres bud på hvor fremtidens udfordringer på reduktion af energiforbruget ligger, og hvad de ser som mulige veje at gå for at nå de politiske målsætninger i 2020 hhv. 2050.

Graves Simonsen fra Bygherreforeningen afsluttede seminaret med en oversigt over kommende, emnerelaterede arrangementer.

Hent slide med aktivitetsoversigt

Sidst ændret: 22-09-2011

Log ind for at kommentere

Brugernavn
Dit brugernavn som du logger ind med.
Kodeord
Dit password som du logger ind med.
Navn
Dit navn. Dette bliver brugt i mails til dig.
Email
Din email som du modtager nyhedsbreve på hvis du ønsker det.
Tilmeld nyhedsbrev
Vælg her om du ønkser at modtage nyhedsbrev.
Tilmeld Ny Bruger
Login

Besvar kommentar

Send
Annuller
Energirenovering af lejeboliger - C/O Bygherreforeningen - Borgergade 111 - 1300 København K - info@bygherreforeningen.dk - 70 20 00 71